EL JACIMENT ANA DE CINCTORRES

El jaciment ANA va ser descobert l'any 1998, per Ramón Ortí. En maig de 2002 es realitza la primera campanya d'excavacions. Vist l'èxit de la primera actuació es decideix ampliar la zona a excavar i en setembre de 2002 es realitza una segona campanya.

Després dels èxits obtinguts l'any 2002, es prepara una nova actuació que té lloc l'any 2004. Posteriorment en els anys 2005, 2008, 2009, 2011 i 2015 s'ha treballat en el jaciment on s'han recuperat ja un total de 937 fòssils. La seva història, les seves troballes i les seves particularitats fan d'ANA un jaciment singular, que està donant molts fruits científics, culturals i patrimonials. L'Ajuntament de Cinctorres i el Grup Guix de Vila-real estan treballant intensament per a posar en valor un punt d'interès cultural tan important de la comarca d'Els Ports i de la província de Castelló. Per això s'ha habilitat part del jaciment per fer-ho visitable i s'han col·locat panells explicatius i rèpliques d'algunes de les peces trobades al lloc on van ser recuperades.

L'adequació turística i cultural del jaciment ANA i el seu entorn suposa una proposta pionera a la Comunitat Valenciana, i és el primer jaciment d'óssos de dinosaures habilitat per la seva visita a la nostra comunitat. La unió d'aquest projecte, juntament amb l'àrea educativa i d'interpretació adjacent, i el museu de dinosaures de la localitat, creen un complex turístic-cultural únic a la comarca d'Els Ports. Aquest complex permet la difusió i divulgació del patrimoni paleontològic valencià d'una forma integral, primer a través del procés d'excavació al jaciment. Després, mitjançant la interpretació del procés d'estudi i valorització en l'àrea educativa i finalment, la posada en valor del patrimoni, en el museu paleontològic de la localitat.

Tornar